„A Projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és hazai központi költségvetési előirányzat által nyújtott támogatásból valósult meg.”

Kedvezményezett neve: HETECH.

Projekt címe: Piaci igényeken alapuló univerzális magtisztító, valamint finomtisztító és osztályozó gépcsalád kifejlesztése a HETECH TREND KFT –nél

A projekt azonosító száma: GINOP-2.1.1-15-2015-00119

Támogatás összege: 73 406 531 Ft.


 

A projekt tartalmának bemutatása

Az Társaság a „GINOP-2.1.1-15 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” című felhívás keretében kapott lehetőséget annak a projektnek a megvalósítására, mely beruházás keretében
egy magas minőségi igényt kielégítő, nagy hatékonyságú kombinált magtisztító gépcsalád tervezése, gyártása és megfizethető áron történő piaci bevezetése valósulhat meg. A projekt eredménye egy várhatóan jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó, új, piacképes termék lesz.

A kutatási-fejlesztési projekt célja az összesen 5 db berendezés konstrukciós és működési paramétereinek optimalizálása, vezérlésének fejlesztése annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb szinten megfeleljenek a megfogalmazott elvárásoknak:

 • Masszív, erős fémváz
 • Megbízható, függönyszerű, folyamatos anyagbevezetés a rostafelületre
 • Hatékony elő- és utószélrendszer
 • Elektronikus szabályzók beépítése.

Fontos cél továbbá, hogy a berendezés illeszkedjen a Magyarországon jellemző terményfajtákhoz. Célunk tehát olyan konstrukció kidolgozása, mely jól skálázható, és alapját képezi egy olyan gépcsaládnak, mely a magyarországi igények teljes vertikumát ki tudja szolgálni.

A kifejleszteni kívánt magtisztítókat típus szerint két fő kategóriába csoportosíthatjuk:

I. Univerzális magtisztítók – amely tisztító rendszerek alapvetően síkrostás rendszerek és kombinált légtisztítással kiegészült berendezések.

Kifejlesztésre kerülő prototípusok:

 1. 20-30 t/h univerzális magtisztító berendezés prototípus kifejlesztése
 2. 40-60 t/h univerzális dobrostás magtisztító berendezés prototípus kifejlesztése
 3. 50-80 t/h univerzális magtisztító berendezés prototípus kifejlesztése

II. Finomtisztító és osztályozó berendezések – amely szintén síkrostás tisztító szerkezeten és légáramos tisztító rendszeren alapulnak, ugyanakkor a vetőmag- illetve finomtisztítási követelményeknél az osztályozási funkció miatt nagyobb felületű, és bonyolultabb összetételű rostaszerkezet kerül a berendezésekbe.

Kifejlesztésre kerülő prototípusok:

 1. Finomtisztító berendezés – 30-50 t/h előtisztítás és 2-10 t/h finomtisztítás kapacitással
 2. Finomtisztító berendezés -20-30 t/h előtisztítás /1-5 t/h finomtisztítás kapacitással

A meghatározott eredmény elérése érdekében olyan együttes, komplex kísérleti-fejlesztési feladatot kell megvalósítani, amelynél a fejlesztési lépések során meghatározásra kerülnek:

 • a gépek alapfunkciói,
 • a gépek főbb szerkezeti elemeinek rendszere,
 • az üzemi gépméretek meghatározása,
 • az agrotechnikai követelmények kialakítása,
 • az üzemi gépméretek alapján a különböző funkciók meghatározása: univerzális tisztítás, finomtisztítás, osztályozás. Rostaterhelési jellemzők meghatározása, ezekből a rostarendszerek kialakítása,
 • a gép főbb szerkezeti elemeinek meghatározása, az így kialakított modell részegységeinek gépészeti méretezése, különös tekintettel a gépek lengő mozgást végző részegységeire.

A projekt megvalósítása a cég székhelyén – Kecskemét, Könyves Kálmán krt. 18. – történik. A megvalósítás 2016. tavaszán kezdődött és várhatóan 2018. tavaszán fejeződik be.

A vállalkozás 2006-ban kezdte meg a gépgyártást, melynek infrastruktúráját folyamatosan fejlesztette az eltelt évek alatt. Tevékenységét mára egy 3.000 nm-es üzemcsarnokban végzi, melyben modern gépekkel és szakképzett dolgozókkal magas műszaki színvonalon gyártja saját fejlesztésű gabonaszárítóit, illetve az ehhez kapcsolódó anyagmozgató gépeket és kiegészítő berendezéseket. A jelen pályázatban ismertetett kutatás-fejlesztési tevékenységhez szükséges infrastruktúra rendelkezésre áll, a projektbe bevont kutatók, fejlesztők és technikusok mindegyike rendelkezik már hasonló fejlesztési projekttapasztalattal és egy megbízható, kreatív csapatot alkotnak.

Projektünk célja annak a tisztító berendezések iránti keresletnek a kielégítése, melyet a kiöregedett gépek elkerülhetetlen cseréje generál, és így a kutatás-fejlesztésünk újdonságtartalmából adódóan versenyképesek tudunk maradni a piacon.

A HETECH a GINOP-2.1.1-15-2015-00119 azonosító számú pályázata kapcsán 49,32%-os támogatás intenzitás mellett 73.406.531 Ft vissza nem térítendő állami támogatásban részesült.

UNIVERZÁLIS MAGTISZTÍTÓ, ÉS FINOMTISZTÍTÓ ÉS OSZTÁLYOZÓ GÉPCSALÁD

×